A cég saját forrásából, támogatás nélkül vásárolt félautomata újraélesztő készüléke bárki számára elérhető lett a kerékpárosok és kirándulók által kedvelt helyen.

A defibrillátor átadása ünnepélyes keretek közt történt meg szeptember 17-én a Tiszaörvényi Stég Szabadidőközpontban, amelyen Jónás Attila tulajdonos és a hely rekreációs orvos-igazgatója, Dr. Olajos Attila mellett Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere és Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelő kormánybiztos is jelen volt. Az eszközt a cég saját forrásból vásárolta meg kettős célból: az egyik, hogy a hely rekreációs tevékenysége miatt ez elengedhetetlen, a másik, hogy a nyitás óta eltelt időben a turisták több alkalommal is hozzájuk fordultak rosszullét esetén. Mindezek mellett a jövőbeni célok is szerepet játszottak a vásárlásnál, hiszen a Stég a jelenleg 120 főt befogadó szálláshelyének 200-ra történő kapacitásbővítése miatt is fontosnak tartották, hogy beszerezzenek egy ilyen készüléket. A sajtónyilvános átadáson Jónás Attila, a Stég Szabadidő Központ tulajdonosa elmondta:

Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatta, hogy sajnos több kerékpáros itt lett rosszul, ezért szükség volt gyors diagnosztikára, EKG-ra és emiatt úgy gondoltuk, hogy a Stég egy kiemelt hely a Tisza-tónál, ahol a vízen megközelíthetők vagyunk, hiszen a horgászok, a hajósok ki tudnak kötni, parkolni. Gyakorlatilag akár a vízen, akár kerékpározás közben bárki rosszul van, könnyen elér minket. Ezen szempontok vezéreltek, hogy a rekreációs központnak, a Stégnek része legyen ez a diagnosztikai készülék, a defibrillátor.

Az üzletvezető és az üzletben levő alkalmazottak elvégeztek egy tanfolyamot a szakszerű használattal kapcsolatban, így nem kell hozzá orvosi szaktudás, hogy ezt használni tudják. Mindent elmond a készülék, és csak abban a pillanatban dolgozik, amikor szükség van rá.

A Stég Szabadidőközpont több, mint egy street food étterem, vagy mint egy szálláshely: a kisgyermekes családok részére nyilvános játszótér, valamint mosdó használati lehetőség van. A kerékpárosok számára gyors szerviz hátteret nyújtanak, ahol fel tudják pumpálni a kerekeiket, ivóvízzel fel tudják tölteni a kulacsaikat, illetve a mobiltelefonjaiknak is biztosítanak töltési lehetőséget a kialakított pihenőknél. Hajóval vagy akár a nyaralóhajókkal érkező vendégeknek létrehoztak egy helyiséget, ahol gyors mosás és szárítási lehetőséget biztosítanak ruháik részére.

A Stégnél nemcsak finomakat lehet enni, vagy megpihenni a hangulatos szálláshelyeken, hanem rekreációs szolgáltatások is igénybe lehet venni. Dr. Olajos Attila a Stég Szabadidő Központ rekreációs orvos igazgatójának tapasztalatai szerint a szívproblémákhoz legtöbbször a helytelen táplálkozás és az elégtelen testmozgás vezet:

A táplálkozás szerint példaértéket szeretnénk mutatni a halételek priorálásában, a mozgásban pedig a szabadidős sportok tekintetében, mind a csónak mind a vízi sportok, mind pedig a kerékpár sport támogatása. A rekreációs központ 120 férőhellyel rendelkezik, mindegyik szobában szeretnénk elhelyezni azokat a diagnosztikai eszköztárakat, amelyek segítik az emberek életét. A 21.század megköveteli az egészséges életmódot, ezeknek az ismeretét és működtetését. Ezek közé tartozik a vérnyomásmérés, a vércukormérés, a koleszterinszint mérés és a testzsír, testtömeg mérése. Ennek már be kell vonulnia a mindennapi életbe és a gyógyszeres terápia mellett önkontrollal az emberek életstílusává kell válnia. Eljönnek kirándulni lehetőségük van megismerni, hogy mi ennek a működése és otthonukba továbbvíve reméljük, hogy egészségesebb életet tudnak élni – hangsúlyozta.

Dr. Olajos Attila, a Stég Szabadidőközpont rekreációs orvos-igazgatója és Jónás Attila, Stég Szabadidőközpont tulajdonosa az eszköz átadásán.

Az esemény végén Jónás Attila elmondta, reméli, mások is csatlakoznak a kezdeményezésükhöz:

A Tisza-tó környékén elsőként mi indítottuk el a defibrillátor kihelyezésének és nyilvánossá tételének kezdeményezést Dr Szaszkó János ötlete alapján. Bízunk benne, hogy az elkövetkezendő években több helyszínen követik a példánkat és vásárolni fognak ilyen életmentő berendezést, mert nagy szükség van arra, hogy egy emberéletet szükség esetén meg tudjunk menteni – fogalmazott.

Forrás: www.ilovetiszato.hu