Itt készül a frankó lángos! || S T Ě G F O O D . H U
‘EGY KIS TÖRTÉNET! 🙂
A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető, ui. ez is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence elülső részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kiszakítottak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. Kenyeret általában 5-7 naponta sütöttek és vele egy időben készült a lángos is, úgyhogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire, tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották. Az otthoni kenyérsütés hagyománya eltűnt, mivel viszonylag jó minőségű kenyeret készen is lehet kapni a péknél. Azóta a lángost zsírban, majd olajban sütik ki.
Magyarországon, és magyarlakta vidékeken az utcai árusok egyik jellegzetes terméke. Ausztriai vidámparkokban is kapható. Magyar hatásra terjedt el ott és Csehországban. A bécsi Práterben gyakran látni a helyi lakosokat lángost majszolni. A hagyományos kenyérlángoson kívül (ami liszttel, élesztővel és vízzel készül) krumplis lángos is készíthető, amit nyers, reszelt burgonyával vagy krumplinyomón átnyomott főtt krumplival is készítenek.
Ha nálunk megszeretnéd kóstolni, akkor keress fel minket, és térj be hozzánk bátran: https://stegfood.hu/
Cím: 1055 Budapest, Dob utca 16.
Nyitva tartás: Hétfő-Szerda 11:00-00:00 Csütörtök-Vasárnap: 11:00-02:00
„Fogyasszon nálunk a friss halétel kínálatunkból itt a Gozsdu Udvarban található, STĚG-ben!”
// GOZSDU UDVAR SARKÁNÁL! //
S T Ě G || 2 0 1 7.
forrás: wikipédia