A halevéshez nem kell kés, hanem villával és kenyérdarabkával szabadítjuk meg az esetleges szálkáktól is. Lehetséges két villával is elvégezni ezt a műveletet, ha biztosak vagyunk azok használatában. A szálkát nem szabad a szájból kézzel vagy fogpiszkálóval távolítani el – egy 1894-es kultúrtörténeti könyvből származnak ezek a sorok (A nagyvilági hölgy). Akkoriban meglehetősen macerás volt a halevés, ma már természetesen evőeszközzel, halkéssel és halvillával fogyasztjuk a halat.
„Az étteremben az egészben elkészített halat tálalás előtt kifilézi a felszolgáló. Ha a mi tányérunkon van egészben a hal, akkor a halkést és halvillát használva előbb levágjuk a fejét, majd a farki részt. A gerincoszlopnál végigvágjuk és kiemeljük a gerincet a csontocskákkal. Ha szeletben készül a hal, akkor még felszeletelés előtt nagyon sűrűn be kell irdalnia a szakácsnak, ezzel apróra tördelve a szálkákat. A halat ezután egy villával esszük meg. A halkést, ami eleve életlen és lapos, ne használjuk vágásra, mert a hal húsa omlós, puha és villával remekül darabokra lehet húzni. Ha bundázott (rántott) halat eszünk, a halkést használhatjuk a panír megpattintására, de a halat már ne vágjuk vele!” – magyarázta Görög Ibolya, protokoll szakértő.
Ha mégis halszálka kerül a szánkba, azt minél kevesebb feltűnéssel vegyük ki. Görög Ibolya szerint jó módszer, ha a fejünket lehajtjuk, a szalvétát az asztal széléig emeljük és a nyelvvel addig mozgatjuk a szálkát, míg az ajakig ki nem ér. „ A szánkba ugyanis nem illik belenyúlni, de az ajkunkról leemelhetjük és letehetjük a tányérunk szélére. Vigyázat, a kisujjunkat szorosan a gyűrűsujj mellé kell szorítani!”
Kóstold meg nálunk a STÉG-nél!
Cím: 1055 Budapest, Dob utca 16.
Nyitva tartás: Hétfő-Szerda 11:00-00:00 Csütörtök-Vasárnap: 11:00-02:00
„Fogyasszon nálunk a friss halétel kínálatunkból itt a Gozsdu Udvarban található, STĚG-ben!”
S T Ě G || 2 0 1 7.
forrás: http://napidoktor.hu/dieta/adjuk-meg-modjat-igy-kell-illedelmesen-halat-enni/