A harcsa az egyik legfinomabb húsú, szálkamentes halunk, zsírosat nemigen találunk belőle, mivel ragadozó hal, így csupa izom, csupa hús, még akkor is, ha ma már legtöbbször tenyésztett harcsával akad dolgunk.
A Magyar Haltani Társaság által elindított közönségszavazáson nem hiába nyerte el az Év hala címet 2017-ben. Három őshonos jelölt közül lehetett választani. A több, mint ötezer szavazat közel felével (48%) a harcsa lett a versenyben az első, megelőzve a paducot (37%) és a harmadik helyezett halványfoltú küllőt (16%).
A harcsa hosszú életű hal, amely egész életében növekszik. Másfél évszázada még kétmázsás példányokat is fogtak vizeinkből, de ma már a 100 kg fölöttiek is ritkaságszámba mennek.
A faj mesterséges szaporítási módszere igazi hungarikum, amit napjainkra más országok is átvettek. Az üzembiztos technológia lehetővé teszi a tógazdasági és a medencés áruharcsa-termeléshez szükséges ivadék előállítását. Olvashatjuk a Magyar Haltani Társaság honlapján.
forrás: haltanitarsasag.hu